Sidebar

Sincere condoleanțe…

Cu profundă durere în suflet…

 Cu durere în suflet și cu mare regret, Colectivul Colegiului ,,Mihai Eminescu” din Soroca a primit vestea trecerii în neființă a fostului director și profesor al instituției, Iurie Tăbîrță. În aceste zile de grea cumpănă, adresăm sincere condoleanțe familiei, prietenilor, tuturor celor care l-au cunoscut, l-au respectat și i-au apreciat calitățile omenești și profesionale.

Concomitent cu starea de tristețe pe care o trăim, am vrea să ne exprimăm și respectul față  de această personalitate, care  a muncit cu ardoare și cu dragoste pe ogorul pedagogiei din 1969, după ce a absolvit  Școala Pedagogică din Soroca, urmată de studiile la Institutul Pedagogic ,,Alecu Russo” din or. Bălți, unde, în 1977,  i se conferă calificativul: profesor de matematică.

Ne este greu să vorbim la trecut despre omul care a demonstrat competență și a format generații de elevi, care a făcut parte din pleiada învățătorilor, ce au  trăit cu grijile școlii și au răspuns cu demnitate provocărilor timpului.

Vrem să-i onorăm memoria prin amintiri despre omul care a încurajat și a motivat, a ghidat  cu înțelepciune și s-a dăruit plenar la fiecare lecție, performanțele fiindu-i înscrise în istoria de succes a Colegiului ,,Mihai Eminescu”, în inimile discipolilor și ale celor doi copii, pe care i-a crescut cu drag.

Legându-și destinul de educație, cu vrednicie și elan inepuizabil, perseverență și grijă, și-a lăsat amprenta în sufletele și viețile multor discipoli. Râvnea ca toți elevii lui să învețe foarte bine, să fie cei mai buni, să fie primii în toate. Generații de învățăcei îl țin minte  cum intra cu plăcere în clasă, afirmându-se ca un om al cuvântului, care își face cu demnitate datoria.  Era exigent și hotărât, știa a dărui la fiecare lecție, cu multă  răbdare și iscusință, lumină și căldură. Cu mult profesionalism și responsabilitate, a conturat profilul unui pedagog dedicat școlii, învățându-și discipolii să exceleze prin fapte.

În anul 1991, a fost numit în funcția de director al Colegiului, pe atunci, Școala Normală Soroca. Responsabilitatea era și mai mare, dar capacitatea de muncă și caracterul insistent au devenit un catalizator. Lucrând în administrația școlii, s-a afirmat ca un conducător priceput, ca  un talentat organizator, care și-a îndeplinit întotdeauna cu onoare obligațiunile.

Având un accentuat simț al datoriei, a făcut totul din suflet și cu multă dragoste, de aceea, pentru totdeauna, va rămâne, în memoria colegilor și a elevilor săi, o persoană modestă și energică, ce a mers sigur pe itinerarul pedagogiei, care i-a devenit itinerar de trăire sufletească.

Ne exprimăm întreaga prețuire pentru tot ce a fost și a realizat regretatul Iurie Tăbîrță, om de omenie și coleg adevărat, care a lăsat amintirea unui suflet plin de bunătate, iubitor de viață, ce a trăit simplu, cu deosebita plăcere de a interacționa cu semenii.

Suntem profund îndurerați de această pierdere irecuperabilă  și-l rugăm pe bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.

Colectivul Colegiului,,Mihai Eminescu” din Soroca